Underhåll och förändringsarbeten

Det är viktigt att sköta om den egendom du äger. Byggnader och mark äger vi gemensamt. Det är viktigt att vi alla bidrar till att hålla egendomen i gott skick. Eftersatt underhåll kan kosta både dig och övriga medlemmar stora pengar. Som bostadsrättsinnehavare ansvarar du för underhållet av din andel.

Du har en till tiden obegränsad nyttjanderätt till din lägenhet. Föreningens hus, och därmed också de enskilda lägenheterna, ägs emellertid av bostadsrättsföreningen. Utan särskild lag- och stadgebestämmelse skulle det därför vara bostadsrättsföreningens uppgift att svara för underhållet av såväl lägenheterna som övriga utrymmen i huset.

Innebörden av bostadsrättshavarens underhållsskyldighet är att du ska dels vidta de reparationer som behövs inomhus, dels svara för kostnaderna för detta. Du är alltså skyldig att på egen bekostnad ombesörja tapetsering, målning och andra reparationer så att lägenheten hålls i gott skick.

Av Sebohus stadgar framgår att föreningen svarar för underhåll av de anordningar för värme, el och vatten som föreningen försett lägenheten med fram till anslutningspunkten inklusive stam- och grenledningar för avlopp inom lägenheten. 

Om du utrustar lägenheten med installationer som avviker från standard, ansvarar du själv för installationerna inkl ev reparationer. Detta ansvar övergår, vid en ev försäljning av lägenheten,till de nya ägarna.

Då källaren är biyta, ej boyta, är samtliga installationer i källaren att betrakta som tillägg och således fullt ut medlemmens ansvar. Detta gäller såväl direkta skador och underhåll på tillägg som följdskador p g a brister i dessa installationer och/eller dess underhåll.

Om ni planerar större renoveringar i lägenhet Kontakta alltid styrelsen. I samband med köks- och badrumsrenoveringar vill föreningen ta tillfället att byta stammar mellan lägenheterna. 

Om det sker renovering och originaldelar tillhörande lägenheten ska bytas ut ska man kontakta styrelsen för att se om detta kan komma andra medlemmar tillhanda. 

Rivning av bärande konstruktion (t.ex vägg mellan kök och vardagsrum) Innan du påbörjar arbetet krävs tillstånd av föreningens styrelse och myndighet (Växjö Kommun). Föreningen vill ha konstruktionsritning som styrelsen låter en konsult bedöma. Den boende står för konsultarvode. Renoveringsarbetet skall ske fackmannamässigt. Efter avslutad renovering skall den inspekteras och godkännas av en fackman samt redovisas skriftligen till styrelsen. Vid omfattande inre renovering skall gipsskiva sättas upp på väggar in mot grannfastighet. Detta är en brandskyddsåtgärd. 

Badrum / kök Du får renovera lägenheten så länge det inte påverkar föreningens delar. Du får ej ändra vattenledningar, ventilation och flytta golvbrunnar utan föreningens tillstånd. Flytt av kök eller toalett måste ha tillstånd av föreningen och även myndighetstillstånd (Växjö Kommun). Efter utfört arbete vill föreningen ha ritningar på hur nya rördragningar skett och intyg från entreprenör att arbetet utförts fackmannamässigt. Vid enbart byte av golvbrunn och/eller golvmatta i badrum SKALL instruktion från PROLINE följas. Detta är mycket viktigt då stammarna i föreningen har genomgått så kallad RELINING. Instruktion finns att få av styrelsen. 

Vattenburen golvvärme och/eller handdukstork kopplat på befintligt vattenburet värmesystem får EJ installeras i vår bostadsrättsförening. Nedan är argument från teknisk förvaltare/energitekniker:

• Ansvarsfördelningen kommer i gungning, driftskostnader, svårigheter med flödesinjustering, rördimensioner för små för att tillgodose golvvärmeslingor, olika systemtemperaturer vilket kräver shuntgrupper. 

• Elektriska lösningar förordas då driftkostnader landar på lägenhetsinnehavaren, dock ska befintligt värmesystem behållas dvs radiatorer ska sparas och värmeledningsrör pluggas för framtida bruk. Vid försäljning ska inte ny lgh-innehavare behöva betala extra då värme oftast ingår i avgiften. 

Informera era grannar! Då stammar delas mellan två lägenheter berörs även grannar av detta arbete. 

Det är medlemmens ansvar att se till att ombyggnaden görs i enlighet med gällande regler och lagar. Ingrepp i bärande väggar och andra bygglovspliktig ombyggnader får ej förekomma utan att bygglov/bygganmälan erhållits vid kommunen och att åtgärden godkänts av bostadsrättsföreningen. Om du inte ansöker om tillstånd riskerar du att få återställa bostaden som den såg ut innan. Efter genomfört arbete skall dokumentation över detta vara styrelsen tillhanda.