Botrivsel
Att bo betyder för de flesta av oss mycket mer än en god och bekväm bostad. Vi vill även trivas med grannarna, utemiljön, tvättstugan etc, känna trygghet för oss själva och vår egendom. Vi måste hjälpas åt för att få en så trevlig boendemiljö som möjligt. För att detta ska blir lite lättare har styrelsen fastställt nedanstående ordningsregler fastställda av Sebohus styrelse 2001.
Ordningsregler för boende i sebohusen
Vid akut vattenskada
När du upptäcker brister alternativt läckage i eller vid avlopp, vattenledningar eller vid element MÅSTE du kontakta styrelsen innan du kallar på reparatör p.g.a. försäkringsfrågan.
Vid akuta fel kontaktas Riksbyggens jourservice på tel. 0771-860 860. Gängse hantverkarpriser gäller vid felanmälan.
Parkering/Trafik
Vårt bostadsområde ska hållas så bilfritt som möjligt. Därför är all parkering av motorfordon utanför uppmärkta parkeringsplatser förbjuden. Boende vid Trädgårdsgatan har dock möjlighet att hyra parkeringsplats på sin framsida. Du får endast köra in på området för i- och urlastning av tunga eller skrymmande föremål under så kort tid som möjligt. Gångarna runt grönområdet får dock aldrig användas för motorfordonstrafik!
På Södra Esplanaden finns nu även en 30-minuters, samt två tre-timmars parkeringsplatser som får nyttjas av alla boende i föreningen.
Sopor
Hur vi hanterar våra sopor påverkar inte bara miljön i bostadsområdet, utan även samhällsmiljön i stort. Sortera därför dina sopor i största möjliga utsträckning.
På grönområdet finns en kallkompost för trädgårdsavfall.
Sebohus har sina sopstation på Trädgårdsgatan. Här finns förutom hushållssopor och matavfall även kärl för tidningar, pappersförpackningar, wellpapp, plast, glas och metall.
Skrymmande avfall ska varje hushåll själv köra till återvinningsstation Häringstorp eller Norremark.
Respektera och följ denna ordning! Den är ekonomiskt fördelaktig för föreningen och därmed för dig.
Tvätt
Vår gemensamma tvättstuga ligger på S Esplanaden (på gaveln vid S Esplanaden 28).
Nyckel till tvättstugan ska du ha fått vid övertagandet av lägenheten. Om du inte fått någon nyckel – kontakta någon i styrelsen. Likaså om du är osäker på hur maskinerna fungerar.
Tänk på att lämna tvättstugan som du själv vill finna den – välstädad!
Särskilda ordningsregler finns uppsatta på väggen i tvättstugan. Se bilaga.
Bokning sker via app alternativt på pekskärm i tvättstugan. Instruktioner för detta erhålls vid inflytt.
Tänk på att när det är möjligt torka tvätten utomhus så spar du energi!
Lämna aldrig barn ensamma i tvättstugan.
Om du väljer att ha tvättmaskin i lägenheten – tänk på den ökade luftfuktigheten och sörj för god luftväxling genom evakueringsfläkt eller motsvarande.
Skadedjur/Ohyra
Det händer att man får ohyra i livsmedel eller bland kläderna i garderoben. Upptäcker du sådana skadedjur, ska du genast ta kontakt med någon i styrelsen. Sebohus har skadedjursförsäkring hos Anticimex.
Husdjur
De flesta tycker att det är trevligt med hundar, katter och andra husdjur. Men många är allergiska och somliga är rädda för exempelvis lösa hundar. Visa största möjliga hänsyn mot dina grannar.
Du får ej rasta husdjur på ängen.
Regler för markskötsel (uppdaterad 2020-09-14)
All mark tillhör bostadsrättsföreningen Sebohus Nr 1 och ingår inte i bostadsrätten. Detta innebär bland annat att övriga boende i Sebohus har rätt att passera över tomten t.ex. med en gräsklippare. Därmed är det inte tillåtet att stänga igen tomten med plank, buskar eller liknande. Bostadsrättsinnehavaren har dock rätt att använda den mark som gränsar till bostadsrätten och har också ansvaret att tomten tillhörande bostadsrätten sköts enligt nedan. All växtlighet mot fasad är förbjuden då detta försvårar skötsel av fastigheten och kan medföra stora omkostnader för föreningen.
• Varje lägenhet sköter hela grusgången framför sitt hus (även motsatta gräsmattekanten). Hörnlägenheterna ska också sköta på motsvarande sätt gången fram till hörnet
• Föreningen sköter hela grusgången runt ängen. Föreningen sköter även cykelställen.
• Bostadsrättsinnehavaren sköter trädgården vid sitt hus med t.ex gräsklippning och skötsel av befintliga land/rabatter/buskar etc. Bostadsrättsinnehavare mot Trädgårdsgatan ansvarar även för skötsel av gräsmatta och buskar på framsidan.
• Bostadsrättshavare äger ej rätt att såga ned träd på sitt markområde utan att först fråga styrelsen.
• Styrelsen åtgärdar inte träd eller buskar utan att först rådgöra med bostadsrättsinnehavaren.
• Bostadsrättsinnehavare äger rätt att plantera träd/buskar i enlighet med gällande regelverk på sin tomt. Vid plantering av träd, plantera inte nära tomtgräns eller fastighet. Tala gärna med styrelsen kring lämpligt träd då somliga träds rotsystem kan skada husgrund.
• Vid angöring av häck ska alltid styrelsen först tillfrågas. Tänk på det som tidigare nämnts gällande att boende i Sebohus ska kunna passera.
• Bostadsrättsinnehavare ansvarar för beskärning av träd och buskar på sin tomt så att dessa inte påverkar de andra medlemmarna eller fastigheterna
• Föreningen ansvarar för skötsel av lönnar mot Wennerbergsgatan och mot Tegnérgatan. Åtgärder ska vidtas först efter samråd med bostadsrättsinnehavaren.
• Föreningen ansvarar för de gamla paradisäppelträden och bostadsrättsinnehavare har ej rätt att beskära dessa, utan vid behov ska styrelsen kontaktas.
• Vid anläggning av soldäck/stenläggning på tomt krävs godkännande av styrelsen. Föreningens tanke är att tomterna inte ska avvika för mycket mellan varandra och ska övervägande bestå av gräsyta.
* Vid en förändring i trädgården ska alltid dialog tas med grannar. Tänk på att grönytorna är våra gemensamma.
• Föreningen ansvarar för underhåll av staket och trottoarkanterna in mot fastigheten. Bostadsrättsinnehavaren ska sköta ev häck och buskar i anslutning till staket. Ingen växtlighet får växa över till trottoar och på så sätt påverka möjligheten att nyttja denna. Växtlighet får ej heller göra åverkan på staketets beskaffenhet. I samband med staketunderhåll äger föreningen rätt att, i samråd med bostadsrättsinnehavaren, besluta om beskärning av buskar/häck eller dyl.
Om inte gällande regelverk efterföljs äger styrelsen rätt i att besluta om eventuella åtgärder.
Altaner och fasader
Det är absolut förbjudet att borra, spika eller skruva i den reveterade fasaden! Allt som påverkar fastighetens utseende ska godkännas av styrelsen innan det påbörjas. Detta gäller t ex uppsättning av markiser, spaljé, staket,ytterbelysning m m.
Inglasning av altan ska ske i enlighet med befintliga inglasningar.
Om vi är rädda om varandra, husen och miljön blir det både trivsammare och billigare att bo.